Is Libië het meest vrouwvriendelijk land in de wereld?

140625 Salwa election
Op 25 juni hield Libië voor de tweede keer verkiezingen nadat de bevolking de macht van Gadaffi had overgenomen. Hoewel het aantal geregistreerden dit keer lager was dan de eerste keer en ook het aantal stemmen lager was, is er ook dit keer bijzondere dingen waar te nemen uit de verkiezingsuitslag. Daar waar men elders geregeld nog zit te dubben, moeten we wel of geen quota instellen om verandering te kunnen realiseren, blijkt deze in Libië te hebben gezorgd voor een rem op mogelijke verandering.

Meest bijzondere uitkomst (gekoppeld vanuit veronderstelling) in 2012 was de zeer hoge resultaten voor de seculieren (70%) en daarbij inbegrepen een hoog aantal stemmen voor de vrouwen. Bij de verkiezing van dit jaar komt dit nog meer naar voren. Het gemiddeld aantal stemmen voor een vrouw is drie keer zo hoog als bij een van de mannelijke kandidaten die straks in het parlement komt. Aangezien van te voren bepaald was, om zekerheid te hebben dat er vrouwen in het parlement komen, hoeveel zetels de vrouwen krijgen en hoeveel de mannen heeft de quota dit keer voor een rem gewerkt.

Verdere uitkomsten van de verkiezing is nog moeilijk te analyseren. De enkele partij dat er is had weinig of geen programma, maar nog belangrijker men werkt meer met onafhankelijke personen die vanuit een district gekozen wordt. Daardoor vallen de cijfers rondom de uitkomsten als het aantal vrouwenstemmen zeker op. Eind juli zal het nieuwe parlement geïnstalleerd worden, waarna zij een premier zullen kiezen, met als sluitstuk dat hij/zij een regering voor zal dragen aan het parlement.

Aantal verkiezingslocaties 75
Locaties zonder kandidaten 2
Locatie zonder verkiezing 2
Verkiezing uitgesteld 1
Verkiezingsuitslag uitgesteld 2
Aantal verkiezingslocaties 25-6-2014 68
Aantal verkiezing locaties vrouwelijke kandidaten 29
Aantal gekozen mannen 147
Aantal gekozen vrouwen 30
Aantal stemmen mannen 225841
Aantal stemmen vrouwen 138777
Gemiddeld aantal stemmen per vrouw 4625.9
Gemiddeld aantal stemmen per man 1536.3

Hoogst aantal stemmen in het land
15883 Vrouw Misrata
14305 Man Suq al Juma/Tripoli
14086 Vrouw Benghazi
11166 Man Misrata

Bovenstaand tabellen geven alleen een weergave over de gekozen parlementskandidaten en niet de overige stemmen. Hoewel dus niet overal in het land gestemd kon worden op een vrouw is uit het overzicht van de verkiezingsuitslag zonder verschil te zien dat daar waar vrouwelijke kandidaten aanwezig waren zij een enorm aantal stemmen hebben gekregen.

Is hieruit te zien of Libië de meest vrouwvriendelijke land ter wereld is? Nee. Wel is te zien dat men open staat voor verandering. Dat men deze heel erg graag wil. Uit gaat van gelijkheid tussen man en vrouw. Het geluk is dat het verstand al zover is, inclusief de wens. De praktijk …. Dat is nog een lange en een hele zware weg. Voor de man een nog veel zwaardere. Iets willen, weten dat het goed is, is wat anders dan ervaren en doen.
Keer op keer geeft Libië signalen af hoe zij zijn toekomst wil inrichten. Democratisch, gelijkheid en vrijheid voor ieder in het land. Om dit te realiseren is hun uitdaging enorm groot. Hun eigen geschiedenis met de daarbij behorende wantrouwen en andere sterke emoties zitten regelmatig in de weg bij het maken van keuzes en besluiten. Deze terugdraaien is een nog moeilijkere weg, maar geen onoverkomelijke. Een nog grotere uitdaging is er voor de internationale samenleving. Niet alleen kijken en luisteren naar de bewegingen van Libiërs in zeer emotionele situaties, maar deze herkennen als emotie en niet als rationele keuze. Wat de Libiër werkelijk wil, is te horen als je goed naar ze luistert en dit soort verkiezingsuitslagen, hoe kleinschalig ook kan hierbij helpen. De uitdaging van de internationale samenleving is hen hierbij te ondersteunen en hen de zekerheid te geven dat zij hun eigen toekomst kunnen maken zoals zijzelf willen. Voor de internationale samenleving is het de kans om van hen te leren en ook nog eens te helpen.

En dat in zo’n vrouwvriendelijke omgeving, wie wil dat nu niet?

Leave a comment